המוזיאון לאמנות יפנית, חיפה
המוזיאון לאומנות יפנית ממוקם במרומי הכרמל והוא יחודי בין המוזיאונים בארץ בהצגת התרבות היפנית המסורתית לאורך השנים.
המוזיאון הוקם בשנת 1959 בתרומתו הנדיבה של מר פליקס טיקוטין משוויץ, אשר תרם אף אוסף אמנות יפנית גדול למוזיאון. לאורך השנים גדל אוסף המוזיאון מתרומות ומרכישות שהעשירו את כמות המוצגים בצורה משמעותית.
המוזיאון הציב לפניו שלוש מטרות עיקריות:
- לאפשר לציבור הישראלי להכיר ולהוקיר את התרבות היפנית העשירה והמיוחדת.
- לזחק את קשרי התרבות בין העם היפני והעם היושב בציון.
- לעודד את המחקר והלימוד של האמנות היפנית בקרב הישראלים.
אוסף המוזיאון כולל יותר מ- 6,000 מוצגים המייצגים את האמנות והאומנות היפנית במוצגים שונים: ציורים, הדפסים רשומים, בדים צבועים, טקסטילים, ספרים עתיקים מאויירים, קרמיקות, עבודות ברזל ומתכת, חרבות עתיקות וחפצי אמנות אחרים. המוצגים מהמאות ה-17 עד ה-19 ובנוסף יש במוזיאון אוסף אמנות יפנית בת זמננו.
אולם התצוגה המקורי של המוזיאון עוצב ברוח התרבות היפנית, בשילוב דלתות בסגנון יפני הפונות לחצר שאף היא מעוצבת לפי כללי המסורת היפנית.
התצוגות באולם נעשות תמיד ברוח מנימליסטית התואמת את המסורת היפנית ובהתאמה לעונות השנה ולנסיבות. התצוגות מתחלפות מידי כמה שבועות כדי לחשוף את מירב המוצגים לקהל וכדי להגן על המוצגים העדינים מחשיפת ייתר לאור ולאוויר. התערוכות מלוות בקטלוגים וכרזות גדולות המאפשרים חשיפה מלאה של הקהל לאוצרות התרבות היפנית. במוזיאון משולבת ספריה בה יש למעלה מ- 3,000 ספרים ופרסומים הקשורים במורשת היפנית. ספריה זו עומדת לרשות סטודנטים חוקרים ואמנים המתעניינים בנושא.
מלבד התערוכות מקיים המוזיאון פעילויות נוספות המציגות את התרבות היפנית כגון: הרצאות, סרטים, סדנאות יצירה למבוגרים, לנוער ולילדים, קורסים בסידור פרחים (איקבנה), קורסים בשפה היפנית וסדנאות זן.
האגף החדש של המוזיאון
מאחר ובאגף הראשון של המוזיאון יש שטח תצוגה של כ- 300 מ"ר, נולד הצורך בהרחבת המוזיאון לאגף חדש שיגדיל את שטחי התצוגה בצורה משמעותית ויאפשר חשיפה נאותה של כל אוצרות המוזיאון. למשימה נרתמו עוד לפני שנים רבות פרופ' יושימורה מיפן ופרופ' אל. מנספלד שיחד תכננו את הקונצפט הראשון.
המבנה החדש של המוזיאון בשטח של כ- 2,000 מ"ר, כולל קומת תצוגה המתחברת למפלס התצוגה הקודם וסוגרת "מעגל תצוגה" שלם שבתוכו נוצר פטיו אינטימי מפותח ברוח יפנית המאפשר כיווני תאורה נוספים לאולמות התצוגה, קומה עליונה בה ממוקם אודיטוריום של 200 מקומות וקפיטריה. בנוסף קיימת קומת מרתף בה ממוקמים חדרי מכונות וחניה.

|